Най-известната левоцентристката Демократическа партия в Италия избра първата си жена лидер.

...
Най-известната левоцентристката Демократическа партия в Италия избра първата си жена лидер.
Коментари Харесай

Жените завладяват италианската политика

Най-известната левоцентристката Демократическа партия в Италия избра първата си жена водач.

Това се случи съвсем шест месеца, след като жена оглави за първи път държавно управление в Италия.

37-годишната Ели Шлайн се опълчи на прогнозите на социологическото изследване и победи Стефано Боначини в конкуренцията за водачество на Демократическата партия в неделя.

„ Демократическата партия е жива и е подготвена да се изправи “, сподели Шлайн. „ Направихме го, дружно направихме дребна огромна гражданска война, даже този път те не ни видяха да идваме. “

Шлайн сподели, че партията, която се бори да образува мощна съпротива против десните партии в Италия " ще бъде проблем " за държавното управление, ръководено от Джорджия Мелони, водач на Братята на Италия.
                             

 

Ели Шлайн е родена в Соренго, покрай Лугано, в Швейцария, на 4 май 1985 година в фамилията на американски политолог от еврейски генезис и на италианска преподавателка. Пълното ѝ име е Елена Етел Шлайн, като е кръстена на двете си баби. Предците на татко ѝ Мелвин Шлайн са от село покрай Лвов, само че са го напуснали още по времето, когато територията е била част от Австро-Унгарската империя, и са отпътували за Съединени американски щати.

Там те са трансформирали леко името си от Шлайен на Шлайн. Майката на Ели Шлайн е Мария Паола Вивиани, учител по обществено право в юридическия факултет на Държавния университет в Инсубрия в Италия. Ели Шлайн има брат и сестра. Брат ѝ Бенджамин е математик, до момента в който сестра ѝ Сузана е посланик и понастоящем е първи консултант в посолството на Италия в Атина. Миналата есен името ѝ нашумя след детонация, приписвана на анархисти, при която бе унищожена колата й, паркирана в подземния паркинг на резиденцията й в гръцката столица, само че самата Сузана Шлайн остана невредима.

Ели Шлайн е правист, експерт по конституционно право. Тя живее в Болоня. Първият си политически опит тя получава, когато работи като доброволец в щаба на Барак Обама по време на първия му президентски мандат. После става част от Демократическата партия и през 2014 година е определена за евродепутат. Но през този интервал в редиците на демократите и осъществен вътрешнопартиен прелом и тогавашният партиен водач и министър председател Енрико Лета е заменен от Матео Ренци. Заради противоречие с тази смяна, както и с партийния курс, Шлайн напуща партията и се включва в други политически планове в лявото и екологичното политическо пространство.

На изборите за Европейския парламент през 2019 година тя взема решение да не се кандидатира. Година по-късно е част от изборната листа " Емилия-Романя храбра и прогресивна ", с която взе участие в изборите за регионална администрация на региона Емилия-Романя. Тогава отпред на региона е определен Стефано Боначини, само че Шлайн се показва доста добре на регионалните избори и става заместител на Боначини отпред на регионалната администрация. Когато отпред на демократите още веднъж се връща Енрико Лета през 2021 година Шлайн последователно се приобщава още веднъж към партията. На изборите предходната година тя е определена за народен представител като самостоятелна, само че по-късно възобновява участието си в Демократическата партия и публикация кандидатурата си за партиен водач.

 
                             

Сега се счита, че изборът на Шлайн отпред на партията ще докара до възобновяване на тази политическа мощ, учредена през 2007 година, само че към този момент задъхваща се от проблеми и от неубедително показване както на парламентарните избори през предходната есен, по този начин и на изборите за регионална администрация на Лацио и Ломбардия по-рано този месец.

Досега Демократическата партия не е управлявала независимо, а постоянно е била в състава на комплицирани държавни обединения. Често пъти в тях са влизали и нейни политически съперници. Такова беше държавното управление на Енрико Лета, след това и това на Матео Ренци. В интервала 2019-2022 година Демократическата партия първо беше част от коалиция дружно с антисистемното " Движение 5 звезди " и " Италия Вива " на Матео Ренци във второто държавно управление на Джузепе Конте, а след това стана част от необятната коалиция на Марио Драги. Под управлението на Лета партията постоянно е поддържала Драги. Първоначално тя поддържаше и изпращането на военни помощи за Украйна, само че след рухването на държавното управление на Драги, Лета заприказва за разрешаване на рецесията в тази страна по кротичък път и поохладня по тематиката за военната помощ. От началото на ръководството на държавното управление на Мелони Демократическата партия се появи като твърда съпротива на държавното управление.

Самата Шлайн е сравнявана в италиански медии с младата американска демократка Александра Оказио-Кортес поради бързия й напредък в италианската политика. Тя е радикално друга от Мелони, която се показва за бранител на обичайното семейство и на християнските полезности. Шлайн е бисексуална и поддържа правата на ЛГБТ общността, пази и екологичните дела.

Сега тя споделя, че желае да сплоти разграничената Демократическа партия. До наскоро се говореше за ново партийно име и даже за преливането на партията в нов партиен план.

На изборите за лидерския пост на демократите Ели Шлайн не бе посочена за любимец и се смяташе до последно, че ще победи Стефано Боначини поради опита му като регионален шеф и поради това, че той е дълготраен партиен кадър. Победата на Шлайн пристигна изненадващо до известна степен.

Бившият италиански министър на културата Дарио Франческини дефинира тази изненада като мощна вълна, преобърнала нещата, в която никой не е вярвал. Той добави, че това е била вълна на яд, горделивост, възторг, която е спомогнала за избирането на една млада жена, която ще поведе партията към бъдещето. Според Франческини в този момент стартира нова история за Демократическата партия, показва АНСА.

Самата Шлайн съобщи след успеха си, че тя е посочила, че " демократичният народ е жив, че е подготвен да се вдигне на крайници, когато има пред себе си една ясно обрисувана политическа линия ". Шлайн даде обещание, че ще работи дружно с гласоподавателите си с изключение на за партийното единение и за ползите на страната, отбелязва АНСА.

Младата лидерка с неспокойствие описа и, че през вчерашния ден няколко 100-годишни избирателки са й споделили, че са дали своят вот за нея, тъй като от 90 години очаквали да гласоподават за млада жена отпред на левицата в страната, добавя " Кориере каузи сера ".

 
                             

Италиански медии показват, че смяната на върха на Демократическата партия идва в миг, в който италианската левица, само че и леви партии в други европейски страни, измежду които и Гърция, и Белгия, бяха опетнени от абсурда " Катаргейт ". Тъй като в абсурда бяха забъркани най-вече италианци, като евродепутатът социалист Андреа Коцолино, Пиер Антонио Панцери, някогашен евродепутат и социалист, Франческо Джорджи, парламентарен помощник и сътрудник на някогашната заместник-председателка на Европейския парламент, социалистката и гъркиня Ева Кайли, както и италианецът Николо Фика-Таламанка, началник на неправителствена организация, също свързвана с левицата в Италия, в даден миг се заприказва даже, че " Катаргейт " е " италианска работа ". Което породи гнева на италианския министър председател Мелони и на конференцията си в края на предходната година тя акцентира, че абсурдът е " социалистическа работа ", тъй като в него са забъркани социалисти от разнообразни европейски страни и че в случай че в него са били забъркани консерватори от разнообразни страни, той е щял да бъде тогава именуван " консервативна работа ".

Източник: БТА
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР